05 Aug
05Aug

A szülés-születés nem csak az anya és a szülők szempontjából meghatározó és transzformatív esemény. A baba is egy teljesen új környezetbe és helyzetbe kerül. A születésének ő is aktív részese nem csak passzív elszenvedője. Részesül az anyának esetlegesen adott érzéstelenítőből és különböző szerekből. Érzékeli, ha kívülről beavatkoznak a szülés-születés természetes folyamatába. Ezek mind hatással vannak rá is és befolyásolhatják az első időszakban vagy akár hosszabb távon is a viselkedését, kedélyállapotát és egészségi állapotát.

 Optimális esetben szülés után egyből bőrkontaktusba kerül az édesanyjával, ez a bevésődés időszaka. Biztosítja a kölcsönös mély kötődést, stabilizálja a baba élettani működéseit, stresszoldó és fájdalomcsillapító hatással bír mind az anyára, mind a babára. Fontos, hogy a számára ismerős anyai baktériumflórával találkozik így először, nem pedig idegen kezeken és kórházi eszközökön lévő tenyészetekkel, ami sokkal jobban terhelné a fejletlen immunrendszerét. Legjobb esetben a köldökzsinórt is csak pulzálás végén vágják el (legalábbis késleltetve és nem azonnal), így az újszülött visszakapja a saját vérkészletének azt a részét is, ami azért került ideiglenesen a méhlepénybe, hogy minél könnyebben átjuthasson a szülőcsatornán. Ideális esetben még a szülőszobán, az aranyórákban megtörténik az első szoptatás. A baba a számára nagyon fontos kolosztrumhoz jut így hozzá. Ez az ő első védőoltása. A szoptatás hatására oxitocin szabadul fel, ami szintén elősegíti kötődést az anya-baba páros között, fájdalomcsillapító hatása van, segíti a méhösszehúzódásokat, a méhlepény megszületését, utána pedig a méh visszarendeződését várandósság előtti állapotba, segíti a lochia ürülését. A kolosztrum a tej belövelléséig termelődik szülés után kb 3-5 napig, addig teljesen fedezi a kisbaba szükségleteit mindenféle pótlás nélkül. Segíti a mekónium(magzatszurok) ürülését, így támogatva a sárgaság elmúlását. 

A baba szempontjából is nagyot változik a világ. Az anyaméhben állandó 37 fok veszi körül, vízben lebeg, többnyire függőlegesen. Sötét van, tompa zajok, esetleg tompa fények jutnak el hozzá, folyamatos kapcsolatban van az édesanyjával, hallja a szívverését. Nem kell ruhát viselnie, sem pelenkát, nem éhes, nem szomjas. A kinti világban pedig hirtelen megszűnik a folyamatos összeköttetés az anyával. Hirtelen érzi a hőmérsékletváltozást, melege lesz vagy épp fázik, éhséget, szomjúságot, illatokat érez, többnyire vízszintesen kell feküdnie. Ruhát adnak rá és pelenkát. Erősebbek lesznek körülötte a zajok és a fények. Az egyetlen biztos pont ilyenkor az édesanyja. Teljesen normális hát, ha folyamatosan a közelségére vágyik és ettől megnyugszik. Ami segítheti az átmenetet többek között az a sok-sok bőrkontaktus, testközelség, ringatás, hordozás. Az igény szerinti táplálás, komfortszopás lehetősége, együtt alvás a biztonsági irányelvek mellett. Séta a babával, ringatás. Az éneklés, dúdolás, kellemes fürdési élmény, akár együtt is. Ezek nem csak a gyermekágy alatt, hanem azon túl is érvényes eszközök.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.