20 Jul
20Jul

Alapvető tézis, hogy érzelmekkel nem vitatkozunk. Sem másokéval, sem magunkéval. Az érzelmek megjelennek akaratunk nélkül, nem mi akarjuk tudatosan dühösnek és szomorúnak érezni magunkat egy-egy helyzetben, az érzés csak jön „magától”. Felfoghatjuk őket egyfajta jelzőtáblaként is, mindig valamire fel akarják hívni a figyelmet, sokszor mélyebb dologra, mint ami a felszínen látszik. Érdemes hát kicsit mögéjük nézni és foglalkozni velük. Ha csak elnyomjuk őket általában különböző fizikai tünetek és lelki diszkomfortérzet, feszültség formájában újra jelentkeznek. 

A szüléssel kapcsolatos érzések is ilyenek, jönnek maguktól és mások véleményétől függetlenül is teljesen érvényesek. Ha egy nő negatívan élte meg a szülését és fájdalmat, szorongást, csalódottságot él meg, gyakran hallja ezeket a mondatokat a környezetétől: „A lényeg, hogy a baba egészséges, te is túlélted, a többi nem számít.” „Mással is megtörtént már és nem halt bele, az élet megy tovább.” „Próbálj nem gondolni rá, majd elmúlik.” „Ilyen ez a rendszer, nem tehetsz ellene semmit, túl kell lenni rajta.” Az ilyen hozzáállástól csak fokozódhat a fájdalom és bűntudat, az édesanya még jobban bezárkózhat. Ha megpróbálja elnyomni az érzésit a probléma csak fokozódhat. Jöhetnek rémálmok, álmatlanság, emlékbetörések. A folyamatos aggódás, önmaga megkérdőjelezése könnyen egy negatív spirálba lökheti az édesanyát. Előfordulhat, hogy nem tud kapcsolódni a babájához, úgy érzi nem érdemli meg az anyaságot, nem elég jó, még megszülni sem volt képes rendesen. A párkapcsolatban is elhidegülést okozhat ez a helyzet, a nő úgy érezheti, hogy nem érti meg a párja, az önvédelemből felhúzott érzelmi védőfal mögül nehezebben nyithat és kapcsolódhat bárki felé. Fokozódhat az elszigetelődés, egyedüllét érzése. 

Ebben a helyzetben jó, ha akad olyan családtag vagy barát, aki ítélkezés nélkül, teljes figyelemmel meghallgatja az édesanyát és támaszt tud nyújtani. Ha nincs ilyen ember, vagy nem bizonyul elégségesnek, érdemes olyan segítőt keresni, aki végig tud kísérni ezen az úton. 

A szülés egy jelentős beavatás a Női létben. Fontos, hogy bárhogyan is történt be tudjuk integrálni az életünkbe. Ezáltal megláthatjuk a benne rejlő tanításokat, és megerősödve, új minőségben járhatjuk tovább az Utunkat.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.