12 Apr
12Apr

Hazánkban egy kevésbé ismert hivatás és jelenleg egyetlen egy csodálatos nő van, Meső, aki erre képzést tart és fogja mindannyiunk kezét bármikor, ha szükség van rá. Nála lehet elsajátítani a gyermekágyas segítés esszenciáját, a hozzáállást és szemléletmódot, amivel odafordulunk és jelen vagyunk ebben a folyamatban. Habár sokan sokfélék vagyunk, minden segítőnek vannak különböző kompetenciái és területei, amiben még magas szinten tud támogatni, ez az, ami összefog bennünket, ami közös bennünk! Meső-félék vagyunk... 

Máshol koránt sem ennyire új keletű, az ilyen fajta segítők jelenléte, mint nálunk. Hollandiában például TB alapú szolgáltatás. Ott a szülés utáni időszakra napi több órában kap egy segítőt a család, aki ért a szoptatáshoz, vezeti a háztartást, főz, lelkileg támogat, masszíroz… Nálunk a családok döntik el szeretnének-e ilyen szolgáltatást és maguk keresik meg a számukra legmegfelelőbb segítőt. 

Nézzük csak, a teljesség igénye nélkül, általánosan, mikortól, miben és hogyan támogathat egy gyermekágyas segítő. A legtöbb esetben egy ismerkedő, igényfeltáró beszélgetés után dönti el a család és a segítő, hogy akarnak-e, tudnak-e együttműködni. Ideális esetben a várandósság 8.-9. hónapjától a szülés utáni 6-10 hétben, vagy ennél is tovább egyénileg egyeztetett időkeretben látogatja a támogató személy a családot. Természetesen ettől eltérő esetek is vannak. Az együttműködés megkezdése még a szülés előtt javasolt, hiszen a segítőnek szükséges megismerni a háztartást, a család szokásait, illetve összehangolódni a szülőpárral, hogy igazán családra szabott támaszt nyújthasson és a baba érkezése után ne idegenként kerülgessék egymást a házban. 

A szülés előtti időszakban a család segítséget kaphat a lelki és praktikus felkészülésben a gyermekágyas időszakra, és a háztartás felkészítésében is a kisbaba érkezésére. A legtöbb gyermekágyas segítő önkéntes szoptatástámogató is (illetve mindenkinek vannak egyéni kompetenciái: masszőr, hordozási tanácsadó stb.), így támogatást nyújthat a szoptatásra készülésben, illetve a kezdeti időszak nehézségeiben, bizonytalanságaiban egyaránt. 

A gyermekágyas időszak a több szempontból is nagyon fontos, az első 6 hétben hihetetlen mértékű regeneráció zajlik, amelyre később már nem képes ilyen módon a szervezetünk. Ha időt és teret adunk a testünknek és lelkünknek egyarát ezek a folyamatok szinte önmaguktól lezajlanak, megtörténnek. Ilyenkor az édesanyának minél több pihenésre és a babájával töltött gondtalan időre van szüksége. Ezt a támogató személy többek között a jelenlétével, értő hallgatásával, empátiájával ítéletmentességével biztosítja. Emellett elvégzi a háztartási feladatokat, kisebb takarítást, akár főzést, elviszi a kutyát sétálni, vásárol, patikába megy, növényeket locsol, nagyobb gyerekkel foglalkozik, a babával van, amíg az édesanya lezuhanyozik, hajat mos… Minden felmerülő dologban igyekszik támogatni a friss édesanyát, amiben a régi időkben a nagy közösségek nő tagjai segítették egymást magától értetődő módon. Nem hiába a mondás: „Gondoskodj az anyáról, hogy ő gondoskodhasson a babáról.” 

Ez egy nagyon érzékeny és sérülékeny időszak az anya, a baba és az új család számára. Nem mindegy kik és hogyan veszik körül ilyenkor őket. Ezekben az időkben megtartásra, bátorításra, szeretetre, támogatásra van szükség mind a lelki mind a fizikai dolgokban. Ebben mind támogatni tud egy gyermekágyas segítő.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.