16 Mar
16Mar

PÉNZÜGYI KARRIERJÉT AKASZTOTTA SZÖGRE, HOGY SZÜLÉSEKET KÍSÉRHESSEN MUHI-FILÓ NÓRA. A VÁLTOZÁST AZ ÉLETÉBE A SAJÁT SZÜLÉSÉLMÉNYE HOZTA, AMI MESSZE VOLT AZ IDEÁLISTÓL. MÁR A GYERMEKÁGYAS IDŐSZAK ALATT ELKEZDTE KÉPEZNI MAGÁT, HOGY AZTÁN MINÉL KOMPLEXEBB TÁMASZT TUDJON NYÚJTANI SZÜLÉS ELŐTT ÁLLÓ NŐTÁRSAINAK. A LELKI OKOK FELTÉRKÉPEZÉSÉTŐL A SZÜLÉSFELKÉSZÍTÉSEN ÁT A RELAXÁLÓ MASSZÁZSIG. 

Mi szerettél volna lenni gyerekként? 

Nagyon sokáig a pszichológia vonzott, de családi elvárás miatt a közgazdasági vonalon tanultam tovább. Egészen a szülésemig pénzügyi területen dolgoztam. A könyvelői képzésnek is nekifutottam négyszer, de az élet elgázolt mindig, amit erős jelnek vettem. Végül a belső hívásom bizonyult erősebbnek. 

Hogy lettél pénzügyesből dúla? A saját megéléseim tettek át engem egy másik vágányra. Rossz élményű császármetszésem után pár hónappal kezdtem el kutatni és tanulni a szüléskísérésről, – feldolgozásról és a gyermekágyas időszakról. Először magamat gyógyítva, majd fokozatosan, előbb a szűkebb, majd tágabb környezetem is igényelte a segítségemet. 

Mióta foglalkozol ezzel? 

Hivatalosan bő egy éve vagyok főállású dúla és gyermekágyas segítő. Már korábban is kísértem barátokat, majd ismerősök ismerőseit az anyává válás folyamatában. Folyamatosan gyűlt a tapasztalatom és képeztem magam. Elvégeztem a hivatalos dúlaképzést, utána a gyermekágyas segítő képzést, utána az Anyatejút önkéntes szoptatási segítő tanfolyamát. Aztán egy coach és egy Theta-healing képzésen is részt vettem. Egyik hozta a másikat magával. A rengeteg pozitív visszajelzés után döntöttem úgy, hogy ezt szeretném csinálni főállásban. 

Milyen esetben fordulhatnak hozzád a szülők? 

Akár már a babatervezés időszakában is tudok segíteni. Hiteles információkkal, az anyává válás lelki oldalának feltérképezésével tudom támogatni a leendő kismamákat. Amikor anyává válik valaki, sok minden előjöhet. Akár gyermekkori traumák, ami befolyásolja szülőként a reagálást saját gyermekünk igényeire. Várandósságot, szülést is kísérek illetve a gyermekágyas időszakban is támaszt nyújtok a friss szülőknek. Mivel gyógymasszőri végzettségem is van, ezért akár a kismamáknak, akár a friss anyáknak is tudok masszázst is nyújtani. 

Melyek a leggyakoribb helyzetek, amikor kérik a segítséged? 

A terhesség alatt már megtalálnak a kismamák. Nekik az apákkal együtt tartok szülés- és gyermekágyas felkészítést. Van, aki kéri, hogy a szülőszobán is bent legyek, de van akivel csak a gyermekágyas időszakban folytatjuk az együttműködést. Akkor főleg a szoptatást támogatom illetve a csecsemőgondozást, de ha kell besegítek a házimunkába is, hogy az új család könnyebben egymásra tudjon hangolódni. 

Mit gondolsz miért van szükség a dúlákra?  

Régen több generációs háztartásban éltek a családok. Így mindig volt legalább egy nagymama, nagynéni, testvér, aki támogatta a család fiatalabb nő tagjainak anyává válását. Ugyanezek az emberek pedig aktívan segítették és kísérték a szülést, majd a gyermekágyas időszakot is. Most nincs ilyen háló a nők körül, hiszen különálló életet élnek a tágabb családjuktól, olykor több száz kilométerre. De van amikor hiába lenne karnyújtásnyira egy rokon, nincsenek jóban a felek egymással. 

Említetted a szüléskísérést. Hogy fogadnak téged a kórházakban? 

Fontos leszögeznem, hogy a dúlák nem egészségügyi dolgozók. Mi kiegészítői tudunk lenni a szülésznők tevékenységének. Az a tapasztalat, hogy nekik sokszor nincs kapacitásuk olyan figyelemmel fordulni a vajúdó nők felé, mint ahogy akár ők is szeretnének. Van, ahol már örömmel fogadnak egy dúlát, mert tudják, hogy bizonyos értelemben tehermentesítik a szülésznőket. De az is gyakori, hogy értetlenkedéssel fogadnak. 

Mennyi ideig tart egy átlagos együttműködés veled?

Legtöbbször a várandósság korai szakaszától a kései gyermekágyas időszakig. 

Ha jól számolom, akkor van, akivel több, mint egy évig folyamatosan dolgozol? 

Igen, ezek hosszú távú kapcsolódások. 

Hol érhető el a szolgáltatásod? 

Budapesten belül bárhová elmegyek. Legtöbbször a leendő szülők otthonában zajlanak a találkozások. De egy része online is elérhető a konzultációknak. 

Csoportos szülésfelkészítést is tartasz? 

Nem, csak egyéni vagy páros felkészülést szoktam tartani. A munkám során maximálisan az adott anyára és apára koncentrálok, teljesen egyénre szabott minden szakasza az együttműködésünknek. 

Hogy néz ki az együttműködés folyamata veled? 

Én minden együttműködést egy díjmentes egyéni konzultációval kezdek, ahol kölcsönösen megismerjük egymást és el tudjuk dönteni, hogy egymást keressük-e vagy sem. Itt elválik, hogy ki az, akivel egy hullámhosszon rezgünk. Mivel ez egy bizalmi kapcsolat, ezen áll vagy bukik minden. 

Az apukák mennyire értik a szereped? 

Az én tapasztalatom, hogy a mostani édesapák nagyon lelkesek. Akik hozzám fordulnak, ott már az anyák felvilágosítják a párjukat mire hozzám érkeznek. Nyitottak felém ők is. 

Mi volt a legnagyobb sikerélményed eddig? 

Mindegyik együttműködést sikernek élek meg. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy beengednek az életüknek ebbe a nagyon érzékeny szakaszába a kismamák. Szerintem óriási dolog, amikor egy ilyen kapcsolódás létrejön. Vannak rövidebb és hosszabb kíséréseim is. Gyakran sírva váltunk el egymástól az anyákkal. Nekem ez jelenti az igazi visszajelzést.

Eredeti cikk itt olvasható: Gyakran sírva válunk el egymástól az anyákkal - Szülőverzum (szuloverzum.hu) 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.