04 May
04May

A szüléssel, anyasággal és szoptatással kapcsolatban is rengeteg jó tanácsot kapunk akkor is, ha nem kérjük. Nagyon sok tévhit és elavult információ terjed ilyen módon a hétköznapokban az anyák között is. Ezek a téves információk számtalanszor okoznak valódi, olykor súlyos problémákat. Számos olyan tézis is akad ezek között, amely, ha igaz lenne, evolúciós zsákutca lenne az emberi faj, valószínűleg régen ki is haltunk volna… Nézzünk meg pár elterjedt tévhitet a szoptatással kapcsolatban: 

1.  A mellet már a várandósság alatt fel kell készíteni a szoptatásra durva, érdes anyaggal való dörzsöléssel.

 Erre valójában semmi szükség, viszont kellemetlen élményeket és akár sérüléseket is okozhatsz magadnak ezzel. A tested minden szükséges változást, felkészítő folyamatot elvégez ezügyben is automatikusan, anélkül, hogy külön akarnod kellene. Szülés után a szoptatás megkezdésével tovább folytatódik az alkalmazkodás a tested részéről, ami egyéni érzékenységtől függően lehet kellemetlen, akár némileg fájdalmas is (fájdalom esetén azonban érdemes szakemberrel konzultálni, hogy az egyéb tényezőket pl. nem megfelelő mellre helyezés, lenőtt nyelv a babánál stb. ki lehessen zárni). Ezt az alkalmazkodási folyamatot semmilyen praktikával nem tudod átugrani. 

2.  A szülés utáni napokban egészen a tejbelövellésig pótlást/tápszert/vizet/teát kell adni a babának mert nincs (elég) tej.

 A szervezetünk és a természet csodásan működik, minden apró részlet tökéletesen ki van találva. Ha ez a feltételezés igaz lenne, nagy eséllyel nem maradt volna fent az emberiség, hiszen őseinknél fel sem merült még hasonló sem. Kezdetektől természetes és magától értetődő volt a kizárólagos szoptatás. A tejbelövellésig kolosztrum termelődik, ami teljes mértékben fedezi a kisbaba szükségletét, amennyiben igény szerint, minden jelzésére mellre kerülhet. Az újszülötteknek cseresznye nagyságú gyomra van, így egyszerre csak kis mennyiséget képesek befogadni. A kolosztrumot gyakran a baba első védőoltásaként emlegetik, nem véletlenül. Az immunerősítő, védő hatáson felül segíti a mekónium ürülését így segítve az élettani sárgaság gyors lezajlását. 

3.  Ha a baba besárgul, vizet kell adni neki a szoptatás mellett, ezzel segítve a jelenség elmúlását.

 A sárgaságot a szétesett vörösvérsejtek okozzák, amik így bilirubinná alakulnak. A bilirubin a téves feltételezéssel szemben nem a vizelettel, hanem a széklettel ürül. Így a víz itatás nem segíti a folyamat lezajlását, viszont a baba gyomrába kerülve elveszi a helyet az értékes anyatejtől (aminek egyébként több mint 80%-a víz), illetve könnyen kimoshatja az éppen megtelepedő jótékony baktériumokat a belekből. Azt pedig már tudjuk egy ideje, hogy a bélflóránk kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszerünkben. Ennek fényében a sárgaság megszüntetésében is fontos szerepe van az igény szerinti szoptatásnak már az első napoktól, hiszen az előtej (kolosztrum) enyhe hashajtó hatásával elősegíti a székletürítést, így a bilirubin ürülését, ami a sárgaság előidézője. 

4.  Legalább 2-3 óra teljen el két szoptatás között, hogy termelődjön elég tej a következő szoptatásra.

 A tejtermelés a kereslet-kínálat elve alapján működik. Minél többet/többször szopizik a kisbaba annál több tej termelődik. Ha kevés az inger, vagyis keveset ürül a mell, a tej is kevesebb lesz. A női mell nem egy tejtároló eszköz, ami X idő alatt Y mennyiséggel folyamatosan újra töltődik, akármi is történjen. A hormonszabályozásnak köszönhetően a mell ürülése váltja ki az ingert, ami biztosítja a folyamatos tejtermelést. Ha csökken az inger, csökken a tejtermelés, így akadályozza meg a szervezetünk, hogy a mellünk szó szerint szétrobbanjon a sok ’felesleges’ tejtől. 

5.  A K-betűs ételeket és az aprómagvas gyümölcsöket kerülni kell szoptatás alatt, mert hasfájást és egyéb tüneteket okoznak a babának.

 A tudomány jelen állása szerint bármit ehet a szoptató édesanya, ami jól esik neki. A karfiol, karalábé, káposzta és társai rostban gazdag ételek, amik emésztése során gázok képződnek a belekben. Ezek a gázok viszont a Te beleidben jelennek meg, nem jutnak át az anyatejbe. A rostok pedig túl nagy molekulák ahhoz, hogy átjussanak azon a finom szűrőn, amin keresztül az anyatej kiválasztódik a szervezetben. Az aprómagvas gyümölcsökhöz, mint az eper és a málna, gyakran a kiütéseket, a grízes bőrtüneteket társítják. Az igazság az, hogy a kisbabák bőre ritkán olyan makulátlan, mint a reklámokban látjuk. Az említett bőrtünetek nagy részét pedig az anyai hormonok váltják ki a baba szervezetében. Ez általában veszélytelen, múló jelenség. 

5+1.  Ha minden nyekkenésre mellre teszed, akkor elkapatod és később majd le sem tudod vakarni magadról. 

Egy gyermeknek az első hónapokban nem igényei, hanem szükségletei vannak, amik a túlélését szolgálják. A szoptatás biológiai norma, gondozási forma, ami bőven túlmutat az etetésen. A szopás mechanizmusa, a kapcsolódás Veled, a testközelség mind biztonságot nyújtanak a babának, egyfajta természetes fájdalomcsillapítóként működnek és csökkentik a stressz szintjét mindkettőtöknél. A te szívverésed, hangod, érintésed ismerős a számára ebben a teljesen új és néha ijesztő kinti világban. A Te légzésed segít optimalizálni az Ő légzését, a Te testhőd segít szabályozni az Ő testhőjét. Biológiailag lehetetlen ’elkényeztetni’ vagy ’elrontani’ egy babát az első életévében. 

A végére pedig pár hasznos tippet hoztam az elbizonytalanító, kéretlen tanácsok és megjegyzések felülvizsgálatára, ha már csitult benned az érzelmi hullám: 

  • Nézd meg ki mondta és milyen helyzetben. Mennyire hiteles az illető a te szemedben? Van-e naprakész, valódi tudása a témával kapcsolatban, amiről nyilatkozott?
  • Hallgass az ösztöneidre, mit súgnak, mit érzel…ehhez lehet szükség lesz egy kis gyakorlásra, de hidd el menni fog. Befeszül a tested, görcs van a gyomrodban vagy a torkodban? Vagy kellemes érzetet kelt benned, azonosulni tudsz a hallottakkal?
  • Gondold végig józan paraszti ésszel, mennyire van értelme a hallottaknak / a barlanglakó őseinknél vajon felmerült-e ez a helyzet/kérdés, mit tettek volna?
  • Ha teheted nézz utána a témának több, hiteles forrásból és szemszögből is.
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.